Vi har synat OVK-bluffen!

Den 28 oktober genomfördes luftflödesmätningar i 13 lägenheter av varierande storlek (38-103 kvm) i sju portar på Valhallavägen 146-148. Mätresultaten uppfyller kraven för godkänd OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll). Valhallavägshuset befinner sig i nuläget i exakt samma skick som Karlaplan 15-17 gjorde för ett år sedan, bland annat med avstängda trapphusfläktar och tätare säkerhetsdörrar till ett flertal lägenheter. Trots likheterna fick Karlaplans- huset förra året en underkänd OVK, utförd av samme entreprenör som utan konkurrens erhållit FTX-entreprenaden, värd c:a 40 miljoner kronor.

De OVK-besiktningsmän som på vårt initiativ inspekterat Valhallavägshuset innehar högsta behörighet för OVK och är ojäviga, d v s har inget som helst egenintresse i utfallet av kontrollerna. Förutom att godkänna luftflödena slog de också fast att tilluften till våra lägenheter ska komma via spaltventiler ovanför fönstren, absolut inte genom ytterdörrarna. Så har fallet varit sedan huset byggdes enligt en av besiktningsmännen som deltog i ventilationsjusteringen vid husets byggnad 1973.

Så vad innebär detta?

Sedan ett år tillbaka har medlemmarna i Brf Fältöversten matats med vilseledande information från styrelsen, entreprenören och entreprenörens advokat, där OVK blandas samman med FTX (Från- och tilluft med värmeväxling), en nyinvestering och väsentlig ändring av fastigheten som endast stämman äger rätt att besluta om. Genom att begreppen avsiktligt blandas ihop har medlemmarna invaggats i tron att någon godkänd OVK inte går att få utan den mycket dyra FTX-investeringen.

Eftersom den OVK som gjordes i Karlaplanshuset förra året, och som utan vidare kom att gälla för hela kvarteret, starkt kan ifrågasättas faller argumentationen för FTX platt till marken. Med stor sannolikhet hade en opartiskt utförd OVK blivit godkänd. Den allt klarare slutsatsen är, som vi flera gånger påpekat, att FTX-projektet inte är nödvändigt och tömmer föreningens kassa till ytterst liten eller ingen nytta. Vi hade kunnat få en godkänd OVK till högst 1/10 av kostnaden för FTX och använt föreningens kassa till andra angelägna underhållsprojekt och investeringar.

Inget prövningstillstånd hos Mark- och Miljööverdomstolen

Som vi tidigare informerat om pågår ett parallellfall till vår FTX-installation i Brf Mörbyskogen 2 i Danderyds kommun, som ligger ett år före oss i utvecklingen. Samme entreprenör underkände även där OVK-besiktningen, med i stort sett samma argument som hos oss, d v s påståenden om uttjänt ventilationsutrustning, install- erade säkerhetsdörrar som blockerade tilluft och misstanke om radon (hos oss var det asbest, något som basunerades ut för att skrämmas men avskrevs efter kontroll). Därefter beställde styrelsen i Mörbyskogen 2 samma modifierade FTX-system som hos oss, men hade sinnesnärvaron att ”testa” systemet i en av flera huskroppar innan man går vidare. Danderyds kommun och Stockholms Brandförsvar gjorde samma bedömning som i Fältöverstens fall, att FTX-installationen var brandfarlig, och vägrade godkänna starttillstånd i efterhand, när installationen redan var på plats.

Detta överklagade entreprenörens advokat, först till Länsstyrelsen och sedan till Mark- och Miljödomstolen som gav kommunen rätt att vägra starttillstånd i efterhand. Efter detta har domen överklagats till Mark- och Miljööverdomstolen som är sista instans. Då denna instans den 28 oktober meddelat att prövningstillstånd inte

beviljats, står domen i Mark- och Miljödomstolen fast, vilket utgör ett prejudikat. En konsekvens av domen är att gjorda borrhål ovanför ytterdörrarna måste muras igen.

Att efter allt som framkommit fortsätta förstörelsen av Brf Fältöverstens ventilations- sytem är ekonomiskt vansinne, olagligt och dumdristigt. Som styrelseledamot är man personligt ansvarig för ekonomisk skada som uppstått på grund av uppsåt eller grov oaktsamhet. Fyra av – för närvarande – sex ledamöter i Brf Fältöverstens styrelse har inte beviljats ansvarsfrihet enligt 10-procentsregeln vid stämman den 26 augusti. Styrelsen respekterar inte stadgar, myndighetsbeslut, prejudikat eller stämmobeslut.

Vad en ny styrelse behöver göra

När vi får möjlighet att välja en ny styrelse utan manipulativ poströstning bör den bemannas med ledamöter som respekterar stadgar, lagar och stämmobeslut samt värnar om föreningens medlemmar, i stället för att vilseleda, hota och plundra dem.

Det första en ny styrelse bör få i uppdrag är att i enlighet med stämmobeslutet i görligaste mån återställa det som förstörts. De brandfarliga borrhålen måste muras igen. Ombyggnation till den av brandsäkerhetsskäl modifierade modell som Stadsbyggnadskontoret godkänt med kulvertrör i alla trapphallstak (som måste döljas med en taksänkning till 2.10 m eller lägre) skulle inte bli av. Med godkänd OVK finns ingen anledning att genomföra denna lösning. Valhallavägshuset (där bygglov för fläkthus på taket ej beviljats) bibehålls i ursprungligt skick och OVK utförs.

En ny styrelse skulle också få den mödosamma uppgiften att försöka bringa reda i FTX-härvan, fastställa den ekonomiska skada som föreningen åsamkats på grund av denna vansinnesaffär samt se till att de ansvariga ställs till svars.

Pågående Corona-pandemi spelar tyvärr styrelser som vår i händerna eftersom de med stöd av den tillfälliga lagen för underlättande av stämmor under tider av hög smittspridning kan ignorera medlemskrav att själva eller genom ombud kunna delta i en öppen stämma. Så länge styrelsen har möjlighet att förhindra en normal stämma kommer den troligen att göra det och därmed försvåra personval på rättvisa villkor.

Förr eller senare kommer ändå möjligheten att välja rätt slags funktionärer. Viktigt att tänka på då är att säkerställa att de som i demokratisk ordning röstas fram själva tar föreningsdemokratin på allvar, är lyhörda för medlemmarnas vilja, agerar utan egenintresse samt följer stadgar, lagar och stämmobeslut.

Det är medlemmarna som är styrelsens uppdragsgivare, ingen annan.

Stockholm den 3 november 2020


Lars Nordin, Anders Engdahl, Bertil Adler, Elena Oxenstierna,

Viljar Päss, Jan Nylin, Per-Åke Jansson, Britt-Marie Fredriksson,

Inger åberg, Anita Theodossiadis

Yttrande från oberoende OVK-besiktningsman om luftflödesmätningar den 28 oktober 2020 och beslutet från Mark- och Miljööverdomstolen från samma datum finns att läsa på www.faltkuriren.se.